BENCHMARKING: Zašto vam je konkurencija najbolji saradnik u biznisu

Konkurencija se često doživljava kao nešto negativno, nešto što nas sprečava da rastemo i uspevamo u poslu. Međutim, šta ako bismo konkurenciju počeli da posmatramo kao potencijalnog saveznika? Šta ako bi konkurencija, umesto prepreke, postala ključni faktor u postizanju poslovnog uspeha?  

Ako vaša kompanija teži da postane lider u industriji, upoređivanje sa najboljima (engl. benchmarking) može vam pomoći da postavite ambiciozne, ali dostižne ciljeve. Benchmarking vam omogućava da prepoznate svoje slabosti i oblasti koje bi trebalo poboljšati, što vam pomaže da unapredite poslovanje. 

„Konkurent kog treba da se bojite je onaj koji se uopšte ne brine o vama, već stalno radi na unapređenju svog sopstvenog poslovanja.” – Henry Ford 

Evo kako vaši konkurenti mogu da postanu vaši najbolji saradnici, koji će vam pomoći da unapredite svoje poslovanje, brže ostvarite ciljeve i stvorite dodatnu vrednost za svoje klijente i tržište u celini.

Inovacije i poboljšanja: Podsticaj za kreativnost 

Jedna od najvećih koristi koje konkurencija donosi je podsticaj na inovacije.
Kada vidite da su drugi u vašoj industriji uspešni, to vas ne samo motiviše već i primorava da budete bolji, brži i kreativniji.
Konkurencija vam ne dozvoljava da se zadovoljite trenutnim uspehom. Umesto toga, ona vas tera da konstantno preispitujete i unapređujete svoje proizvode i usluge. Ovaj pritisak za stalnim poboljšanjima osigurava da vaša ponuda ostane relevantna i privlačna kupcima. Dinamika koju stvara konkurencija poboljšava ne samo vaše poslovanje već i celokupno tržište. Svaki napredak jedne kompanije često podstiče druge da slede taj primer, čime se podiže standard kvaliteta i inovacija u celoj industriji.

Učenje i inspiracija: Konkurenti kao izvor znanja 

Vaši konkurenti mogu biti izuzetno vredan izvor informacija. Proučavajući njihove strategije, možete otkriti šta funkcioniše, a šta ne u vašoj industriji.   

Na primer, ako primetite da konkurent ima uspešne marketinške kampanje, možete analizirati njihove pristupe i prilagoditi ih svom brendu. Umesto da ih posmatrate kao pretnju, posmatrajte ih kao inspiraciju koja vam može pomoći da izgradite bolju strategiju.

  • Setite se rivalstva između Coca-Cole i Pepsija. Obe kompanije pažljivo prate marketinške kampanje one druge i često koriste slične strategije, poput slavnih ličnosti u reklamama ili sezone praznične promocije. Umesto da se posmatraju isključivo kao pretnje, koriste ideje i taktike koje funkcionišu kod njihovog rivala kao inspiraciju za vlastite kampanje. 

Ova međusobna inspiracija ne samo da pomaže u održavanju konkurencije već i podstiče stalno inoviranje i poboljšavanje marketinških strategija.

Tržišna dinamika: Održavanje zdravog poslovnog okruženja 

Konkurencija pomaže u održavanju tržišta dinamičnim i aktivnim. Kada postoji više igrača u istoj industriji, to stvara raznolikost ponude, što privlači različite segmente kupaca.

Ovo pak pomaže održavanju zdrave poslovne klime, gde preduzeća imaju priliku da se razvijaju kroz fer igru.

U takvom okruženju, konkurencija postaje pokretač rasta za sve uključene strane. 

Zajednički ciljevi: Saradnja za veći uticaj 

Konkurenti često imaju slične ciljeve, poput zadovoljenja potreba kupaca, povećanja tržišnog udela ili inoviranja proizvoda i usluga. Kada kompanije prepoznaju da dele iste ciljeve, mogu udružiti snage i ostvariti ih brže i efikasnije nego što bi to mogle same. Na primer, zajedničke marketinške kampanje među konkurentima mogu proširiti njihov domet i smanjiti troškove oglašavanja za obe strane.

Jedan od najboljih primera saradnje konkurenata je zajedničko istraživanje tržišta. Kada kompanije udruže svoje resurse, mogu bolje razumeti tržišne trendove i ponašanje potrošača. Ova saradnja omogućava kreiranje proizvoda i usluga koji tačno odgovaraju na zahteve tržišta, što koristi svima – od samih kompanija do krajnjih korisnika. 

Osim toga, postoje situacije u kojima konkurenti mogu sarađivati kako bi postigli zajedničke ciljeve na širem nivou. Ako je, na primer, u industriji potrebna određena regulatorna promena, udružena inicijativa nekoliko konkurentnih kompanija može imati veći uticaj na zakonodavstvo nego pojedinačni napori. Takva saradnja može doneti koristi svim uključenim stranama i unaprediti industriju u celini.

Zajedničke inicijative: Udruživanje resursa za veći uspeh 

U nekim slučajevima, konkurenti mogu udružiti snage za zajedničke poduhvate. 

Tako kompanije koje su inače rivali mogu doneti odluku da sarađuju na određenim projektima ili inicijativama, ostajući i dalje konkurenti na tržištu. Ova vrsta saradnje omogućava kompanijama da iskoriste najbolje od oba sveta – da održe svoju tržišnu poziciju dok istovremeno koriste resurse konkurenata na obostranu korist.

Jedan od primera uspešnog udruživanja resursa je saradnja između različitih proizvođača u auto-industiriji, recimo Toyote i BMW-a. Iako su konkurenti u automobilskoj industriji, ove dve kompanije su odlučile da udruže snage i proizvedu različite modele automobila na istoj platformi, kako bi smanjile troškove proizvodnje. 

Pored toga, udruženi napori u zajedničkim marketing kampanjama mogu povećati uticaj na tržište, jer zajedno mogu dopreti do šire publike i ostvariti bolje rezultate nego što bi im pošlo za rukom samostalno.

Povećanje vidljivosti tržišta: Konkurencija kao katalizator rasta 

Kada više kompanija u istoj industriji radi na unapređenju svojih proizvoda i usluga, tržište postaje vidljivije i privlačnije kupcima. Ovaj proces podiže standarde kvaliteta i značajno doprinosi povećanju svesti o proizvodima ili uslugama u ponudi.
Kada konkurenti ulažu u marketing i promociju, oni zajednički podižu nivo informisanosti potencijalnih kupaca, što pak povećava interesovanje i potražnju. 

Na primer, kada nekoliko brendova u industriji tehnoloških uređaja istovremeno lansira nove proizvode, medijska pažnja i interesovanje potrošača rastu, čineći celu kategoriju proizvoda vidljivijom. Takva situacija doprinosi ne samo rastu prodaje pojedinačnih kompanija već i jačanju celokupne tržišne aktivnosti. 

Dakle, konkurenti u suštini ne pomažu samo u podizanju standarda, već i u širenju tržišta, na taj način privlačeći više kupaca i stvarajući veće prilike za rast.

Praktični saveti: Kako pratiti konkurenciju i identifikovati prilike za razvoj 

Da biste efikasno pratili aktivnosti konkurencije, redovno analizirajte njihove marketinške kampanje, proizvode i strategije na društvenim mrežama. Koristite alate kao što je Google Alerts ili specijalizovane platforme za praćenje konkurencije kako biste bili u toku sa novostima. 

Pored toga, učestvujte na industrijskim događajima i konferencijama, gde možete steći uvid u trendove i inovacije.

Takođe, redovno analizirajte povratne informacije od svojih kupaca kako biste saznali kako vaš brend stoji u poređenju sa konkurencijom. Razvijanje mreže kontakata unutar industrije može vam takođe pružiti dragocene informacije o tome šta drugi rade.

Na kraju, važno je biti otvoren za promene i stalno unapređivati svoje strategije, jer će vam to omogućiti da prepoznate nove prilike za razvoj i ostanete korak ispred konkurencije. 

Zaključak: Konkurencija kao saveznik, a ne neprijatelj 

Umesto da konkurenciju doživljavate kao prepreku, pokušajte da je posmatrate kao priliku za rast i unapređenje. Ona može biti vaš najbolji saveznik u postizanju uspeha, podstičući vas da budete bolji, inovativniji i efikasniji.

U svetu biznisa, konkurencija može biti upravo ono što vam je potrebno da biste postigli izvanredne rezultate.

  • 13.09.2024 16:35

Komentar