GENERACIJA Z U BIZNISU: Kako regrutovati talente ove generacije

Svake decenije nova generacija se pridružuje tržištu rada, donoseći sopstveni skup kvaliteta, osobina i vrednosti. U generaciju Z spadaju svi koji su rođeni od 1997. do 2012. godine, tako da su njeni pripadnici ne samo najveća nadolazeća radna snaga već i ona koja će najbrže horizontalno i vertikalno menjati radna mesta i poslove.

Ova grupa donosi potpuno nove poglede na rad, karijeru, tehnologiju i društvene vrednosti. Kako bi uspešno regrutovale i zadržale talente generacije Z, kompanije će morati da se prilagode njenim specifičnostima. 

Kratak pregled o generacijama u biznisu

Veliki deo radne snage danas čine bumeri (19%), zatim slede generacija X (35,5%) i milenijalci (39,4%). S obzirom na to da čak 10.000 bumera dnevno prelazi 65. godinu, 2030. generacija Z će činiti oko 30% radne snage. Njihove sveže ideje o radu i tehnologiji uskoro će dominirati u gotovo svakom radnom okruženju.

Ko je generacija Z i zašto je posebna?

Generacija Z je odrasla u digitalnom svetu, okružena tehnologijom od malih nogu. Ona ne pamti svet bez interneta, pametnih telefona i društvenih mreža i prva je generacija kojoj je to okruženje potpuno prirodno. Bilo da se radi o učenju, zabavi, kupovini ili radu, pripadnici ove generacije koriste tehnologiju kao osnovni alat za navigaciju kroz svakodnevni život.
Na primer, TikTok, koji je prvobitno zamišljen kao platforma za kratke video-zapise, danas je mesto gde mladi pronalaze brze tutorijale za učenje i najnovije informacije o događajima širom sveta. Dakle, korišćenje TikToka ne svodi se samo na njegovu površnu upotrebu, već utiče na oblikovanje mišljenja, stavova i ponašanja čitave generacije, zbog čega i brendovi, kompanije i obrazovne institucije sve više prilagođavaju svoje pristupe digitalno pismenim korisnicima.

Pored tehnološke pismenosti, istraživanja pokazuju da je ova generacija veoma svesna globalnih problema i ima izražen osećaj odgovornosti prema svetu oko sebe – od klimatskih promena do socijalne pravde.

Veoma su orijentisani ka društvenim vrednostima kao što su inkluzivnost, raznolikost i održivost, i od kompanija s kojima sarađuju očekuju da dele slične vrednosti. 

Kako generacija Z menja radnu kulturu?

Generacija Z traži poslove koji im omogućavaju da pronađu smisao i ostvare doprinos kroz svoj rad. Oni žele radne pozicije koje nude fleksibilnost, kako u pogledu radnog vremena tako i u pogledu radnog mesta, jer balans između privatnog i poslovnog života i mogućnost stalnog usavršavanja i razvoja za njih su od ključnog značaja. Zato će poslodavci koji nude prilike za kontinuirano učenje, inovacije i brzo napredovanje imati veće šanse da privuku i zadrže talente.
Generacija Z stavlja veliki akcenat na mentalno zdravlje i stres na radu. Svesni su važnosti mentalnog zdravlja i očekuju da poslodavci prepoznaju ovaj aspekt kao izuzetno važan za produktivnost i sreću na radnom mestu. Kompanije koje pružaju podršku za mentalno zdravlje kroz programe, radne beneficije ili jednostavno otvorenu i podržavajuću korporativnu kulturu biće poželjniji izbor.

Za generaciju Z fidbek je od suštinskog značaja. Oni žele konstantnu evaluaciju svog rada i očekuju konstruktivne povratne informacije koje im pomažu da napreduju. Preferiraju redovnu, direktnu i otvorenu komunikaciju sa nadređenima kako bi se kontinuirano usavršavali.

Kako regrutovati generaciju Z: 5 važnih saveta

Regrutovanje pripadnika generacije Z zahteva određeni pristup. Evo nekoliko ključnih faktora koje kompanije treba da uzmu u obzir:

1. Budite transparentni i autentični

Pripadnici generacije Z su skeptični kada je reč o tradicionalnim korporativnim porukama i preferiraju kompanije koje su transparentne u vezi sa svojom misijom, vrednostima i poslovnim praksama. Zato je važno da komunikacija tokom regrutacionog procesa bude iskrena i autentična. Ova generacija želi da zna šta se od njih očekuje, kako će njihov rad doprineti kompaniji i koji su stvarni uslovi rada.

2. Regrutujte talente preko društvenih mreža

Generacija Z koristi društvene mreže ne samo za zabavu već i za pronalaženje posla i izgradnju karijere. Platforme kao što su LinkedIn, Instagram i TikTok sve više postaju mesta gde se traže prilike za posao. Kompanije koje žele da privuku talente iz ove generacije treba da imaju snažno digitalno prisustvo i da koriste inovativne metode regrutacije, poput interaktivnih oglasa za posao, video-sadržaja i regrutacionih kampanja na društvenim mrežama. 

3. Potrudite se da budite fleksibilni

Generacija Z je izrazito naklonjena fleksibilnim radnim uslovima. Hibridni model rada, rad na daljinu i prilagodljivo radno vreme faktori su koji igraju ključnu ulogu u njihovom odabiru poslodavca. Oni žele da zadrže kontrolu nad svojim vremenom i da uspostave balans između posla i privatnog života. Kompanije koje nude takve mogućnosti biće za njih privlačnije.

4. Vodite društveno odgovoran biznis

Generacija Z je posebno osetljiva na društvena pitanja i veruje da kompanije imaju odgovornost da doprinesu pozitivnim promenama u svetu. Održivost, etički poslovni modeli, inkluzivnost i društvena odgovornost su ključni faktori koji privlače talente. Poslodavci koji aktivno rade na ovim aspektima i koji promovišu svoje napore na ovom polju pre će privući njihovu pažnju.

5. Omogućite zaposlenima stalno učenje i profesionalni razvoj 

Ova generacija vrednuje mogućnost kontinuiranog učenja i usavršavanja. Kompanije koje nude dodatnu edukaciju, kurseve, mentorstvo i brz karijerni napredak imaće prednost u privlačenju mladih talenata. Generacija Z ne želi statične karijere; oni teže dinamičnom radnom okruženju u kojem mogu brzo da napreduju i razvijaju nove veštine.

Zaključak

Generacija Z donosi značajne promene u poslovni svet, zbog čega kompanije treba da se prilagođavaju novim trendovima kako bi pridobile i zadržale talente. Transparentnost, fleksibilnost, društvena odgovornost, prilike za učenje i tehnološka spremnost samo su neki faktora koji će ih privući.

Razumevanje potreba i vrednosti mladih talenata pomaže kompanijama u njihovoj uspešnoj regrutaciji i stvaranju privlačnog, inovativnog i održivog radnog okruženja koje će im omogućiti da ostvare svoje karijere.

Svi koji žele ozbiljnije da se posvete veštinama regrutovanja mogu upisati BusinessAcademy, koja je lider neformalnog obrazovanja u regionu i šire. Smer Menadžment ljudskih resursa stvara upravo profesionalce za ljudske resurse i prenosi znanje o tome kako se regruteri i zaposleni motivišu i nagrađuju, kako se sprovode treninzi i pospešuje produktivnost. 

Više informacija o smeru nalazi se na ovom linku.

  • 16.10.2024 11:15

Komentar